23.10.2019

30-Day Song Challenge, Day 8: A song about drugs or alcohol

En edes muista, mitä ihmettä muinoin tiedonjanoissani googlailin, kun päädyin jollekin vauva.fi-tyyppiselle keskustelufoorumille hääbiisilankaan. Hirveän synkkä on se sellainen bridezilla-kurimus, johon jotkut ihmiset tuntuvat suistuvan - ilmeisesti myös usein täysin vapaaehtoisesti ja jopa halukkaasti. Etenkin perinteisiä sukupuolirooleja vaalivissa ympyröissä yhä edelleen lukuisat pikkutytöt suunnittelevat omia häitään hartaasti, vuosi- tai jopa vuosikymmen tolkulla etukäteen; laativat toivelistoja, piirtävät havainnekuvia. Tulevan, tässä vaiheessa vielä kuvitteellisen kumppanin rooliksi jää toimia kumileimasimena ja hyväksyä kaikki, jääden omissa häissään silkaksi stuntnäyttelijäksi.

Tämä kävi ilmi noista huuruisista keskustelupalstaviesteistä, joita ihmiset kirjoittavat ja toiset ihmiset lukevat ilmeisen vakavissaan, suurta antaumusta välittäen. Sitä koomisemmassa valossa minusta näyttäytyivät nuo biisisuunnitelmat, jotka pitivät sisällään vaikkapa The Policen eeppisen mustasukkaisuussaagan Every Breath You Taken: että oikeastiko tämä mielestäsi ilmentää kaikkein korkeinta rakkauden muotoa, sairaalloista kyttäämistä, omistushalua ja pakkomielteistä käytöstä? Jotenkin jos taustatyötä on jaksettu nähdä vaikkapa kaiken maailman värisymboliikan ja onnenkivien etsimisessä, miksei sitten laulujen lyriikkoihin perehtymisessä?

Yllättävän suosittu vaikutti olevan myös Lou Reedin Perfect Day. Itse muistan saaneeni ensikosketuksen kappaleeseen Trainspottingin myötä, mistä syystä myös nielaisin purematta kuulemani teorian laulun todellisesta merkityksestä. Kuulin jostain, esihistoriallisella pre-internetiaalisella 90-luvulla, että kyseessä olisi oikeasti rakkauslaulu Kuningas Heroiinille, jonka kanssa Lou Reedillä olisi ollut intohimoinen rakkaussuhde 70-luvulla. Hyväuskoisena ja hyvän tarinan arvon tunnistavana ruokin ja levitin tuota juttua itsekin, innoissani tästä mehevästä twististä kauniin balladin taustalla. Kelaa et tosi monet haluaa sen niiden hääbiisiks, oh the irony!

Niinpä valintani tähän haasteen kohtaan oli ilmiselvä. Vasta alkaessani kirjoittaa tätä tekstiä ryhdyin hiukan tutkimaan aikanaan kuulemani väitteen todenperäisyyttä - ja kas! Wikipedian (joo joo tiedetään) mukaan moinen tulkinta on silkkaa kukkua ja skandaalinhakuisten juorukellojen sepitettä:

Some commentators have further seen the lyrical subtext as displaying Reed's romanticized attitude towards a period of his own addiction to heroin. This popular understanding of the song as an ode to addiction led to its inclusion in the soundtrack for Trainspotting, a film about the lives of heroin addicts.[3] However, this interpretation, according to Reed himself, is "laughable." In an interview in 2000, Reed says that, "No. You're talking to the writer, the person who wrote it. No that's not true [that the song is about heroin use]. I don't object to that, particularly...whatever you think is perfect. But this guy's vision of a perfect day was the girl, sangria in the park, and then you go home; a perfect day, real simple. I meant just what I said."[4]

Miten tylsää, Perfect Day on sittenkin aivan oikea kuvaus täydellisestä päivästä todellisen ihmisrakastetun kanssa! (Tosin en taida olla ainoa, jolle tämä selvisi vasta nyt. Tuon Wikipedia-viitteen [4] takaa löytyy Raised on Radion Youtubeen lataama haastattelu, jonka kommenteissa nimimerkki Jecrix on ällistellyt 8 kuukautta sitten että "So it's not about heroin?!" Helpottaa vähän, etten ole ollut yksinäni tähän päivään saakka hyväuskoinen ja viihdyttävän kertomuksen pauloissa.)
Ja että ehkä noilla tämän valheellisen teorian kehittelijöillä oli alun perinkin mennyt sekaisin tämä biisi ja Heroin, jonka lyriikoissa toki sangen eksplisiittisesti kuvataan ns. ränniintykittelyä ja sen autuutta/kirousta:

Heroin, be the death of me
Heroin, it's my wife and it's my life
Because a mainer to my vein
Leads to a center in my head
And then I'm better off than dead

Tarina on kuitenkin liian hyvä hukattavaksi - eikä vähiten siksi, että se toimii myös ensiluokkaisena lähdekritiikin oppituntina: vaikka juttu olisi miten mehukas (ja ehkä etenkin silloin), se ei välttämättä ole totuutta nähnytkään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi veikkosella!